KVARTAALIEN VAIKUTUS

Toimintamme luonteeseen liittyy syklisyys. Liikevaihto ja liikevoitto eivät kerry tasaisesti, vaan ne vaihtelevat merkittävästi vuosineljänneksittäin toiminnan ominaispiirteiden mukaisesti. Vuosineljänneksistä kolmas on liikevoittotasoltaan vahvin. Muiden vuosineljännesten merkitys koko vuoden tulokseen on vähäinen.

Ensimmäinen kvartaali on tyypillisesti hiljaista aikaa. Yhdyskunnassa on vain tyttöjä. Pojat on häädetty matkoihinsa jo alkusyksystä. Pesästä kuuluu hiljaista hurinaa tyttöjen lämmittäessä pesää väristelemällä siipilihaksiaan. Kaikki ovat kerääntyneet kuningattaren ympärille pallomaiseen muotoon. Juttuja riittää, puhutaan kaikkia kiinnostavista asioista, aika usein myös kuhnureista... Kukaan ei lähde ulkoilemaan, edes vessassa ei käydä.

Toinen kvartaali 0n täynnä tapahtumia. Kun ulkona on tarpeeksi lämmintä, lennähtää koko tyttöporukka vessareissulle pitkän talven jälkeen. Pesän ympäristö on aika sotkuinen jonkin aikaa, huh! Talven jälkeen kuningatar on taas innostunut munimaan kennostoon. Munia putkahtelee kennoihin kiihtyvään tahtiin. Kvartaalin loppupuolella päästään jo 1500 munaan päivässä. Ruokaa tarvitaan paljon. Siitepölyä syödään ja varastoidaan kennoihin. Muninnan jälkeen, kolmen viikon kuluttua, nousee valmiita mehiläistyttöjä kennoista. Ulkona kukkien määrä lisääntyy, ja mettä tuodaan pesään. Kuhnureitakin syntyy. Yhdyskunta kasvaa kovaa vauhtia!

Kolmas kvartaali on hunajan valmistumisen aikaa. Porukka on suurimmillaan. Kuningattaren lisäksi työläistyttöjä saattaa olla jopa 60 000. Kuhnureitakin pyörii jaloissa 400- 500 yksilöä. Hunajaa valmistuu paljon. Pesärakennus on kuin kerrostalo; pesälaatikoita on monta päällekkäin. Kuningatar touhuaa kahdessa alimmassa laatikossa. Muut on varattu hunajalle. Kun kukkien määrä alkaa loppua, mehiläistarhuri vaihtaa hunajan sokeriin. Muninta hiljenee ja loppuu kokonaan. Loppua kohti tyttöjen määrä alkaa pienentyä, koska uusia tyttöjä ei enää synny. Onneksi tyttömme ovat sisukkaita, sillä vahvimpien on sinniteltävä kevääseen saakka!

Neljäs kvartaali on pimeää ja rauhallista aikaa. Kuhnurit häädetään matkoihinsa. Joskus vähän ulkoillaan, mutta enimmäkseen ollaan sisällä kuningattaren luona. Pesä on matala, koska hunajalaatikot on viety pois. Tarhuri häätää punkkeja pois kiusaamasta tyttöjä. Nyt vaan syödään hyvin, pidetään pesä lämpimänä ja huilataan kiireisen kesän jälkeen.